Adres:
Leonard Springerlaan 35,
9727 KB, Groningen
Telefoonnummer:
050 – 56 90 422
Hoe kan ik helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Je hebt ongetwijfeld al wel eens van SEO gehoord. Zoekmachine optimalisatie, erg belangrijk. Maar wist je dat er ook nog iets is als SEA? De twee termen lijken erg op elkaar en ze hebben beide dan ook iets te maken met online marketing. Wat de verschillen tussen de twee technieken zijn zullen we je hieronder uitleggen.

Betaalde en organische zoekresultaten

SEO staat voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie. SEA staat voor Search Engine Advertising oftewel het adverteren in zoekmachines. Het grote verschil tussen deze twee technieken is dan ook dat SEO-betrekking heeft op de organische zoekresultaten. Organische zoekresultaten zijn de onbetaalde zoekresultaten naar aanleiding van een zoekopdracht. SEA heeft daarentegen betrekking op de betaalde zoekresultaten, kortom de advertenties. Vanwege de reden dat Google verreweg de meest gebruikte zoekmachine is wordt SEA vaak gelijkgesteld aan Google Ads.

Overige verschillen

Er zijn natuurlijk nog meer verschillen tussen SEO en SEA. Zoals:

Ranking

Google verdiend geld aan de advertenties en als tegenprestatie worden de betaalde advertenties altijd als eerste getoond in de zoekresultaten. De organische zoekresultaten volgen hierna pas. Vaak zijn deze dus pas zichtbaar als je naar beneden hebt gescrold.

Lange termijnstrategie

SEO is een strategie waarvan je de vruchten pas op de wat langere termijn plukt. Het duurt vaak een aantal weken voordat je resultaat ziet van je inspanningen op het vlak van SEO. Dit in tegenstelling tot de advertenties die direct in Google zichtbaar zijn.

Meten is weten

Je wilt altijd graag zien wat je inspanningen hebben opgeleverd. Bij SEA is dat vrij gemakkelijk. Je kunt direct zien wat je kosten waren en hoeveel bezoekers en conversies jouw campagne hebben opgeleverd. Bij SEO is deze vergelijking veel moeilijker te maken. Je kunt wel zien dat je bent gestegen in de ranking maar niet direct wat het jou heeft opgeleverd. Ook is het lastiger af te zetten tegenover de inspanning die je hiervoor hebt moeten leveren.

Het geheim van de smid

Google geeft steeds minder prijs over de zoekwoorden die de bezoekers van jouw website hebben ingevoerd. Dit zal hun strategie zijn. Bij de betaalde advertenties is deze informatie wel degelijk beschikbaar. Zo verdienen zij hier weer geld aan.

Is investeren in SEO nog wel rendabel?

Moet je dan nog wel investeren in SEO als je met SEA betere inzichten krijgt?

Jazeker! Advertenties worden wel door Google als zodanig gemarkeerd. Dit zijn ze namelijk verplicht. Heel veel gebruikers zullen de advertenties overslaan bij een zoekopdracht en bekijken alleen de organische zoekresultaten. Daarnaast zal je nadat je reclamecampagne is gestopt direct uit de zoekresultaten verdwijnen. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Met het toepassen van SEO voorkom je dit. Bovenal zijn de zoekresultaten van SEO gratis. Dit scheelt dus enorm veel in de kosten. Je investeert dan in feite alleen in tijd en energie. Dit kun je echter natuurlijk ook weer uitbesteden aan een SEO-bureau.

We kunnen dus wel zeggen dat..

Het verschil tussen SEO en SEA is dus dat SEA-betrekking heeft op betaalde advertenties en SEO op gratis zoekresultaten. Een combinatie van de twee is aan te raden. Ze vullen elkaar goed aan en SEA geeft je zeer bruikbare informatie.

Inhoudsopgave
Categorieën