Adres:
Leonard Springerlaan 35,
9727 KB, Groningen
Telefoonnummer:
050 – 56 90 422
Hoe kan ik helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is het verschil tussen een webdesigner en web developer?

Websitedeveloper, Websiteontwikkelaar, Webdesigner, allemaal andere benamingen voor hetzelfde bedroef die je tegenkomt als je op zoek gaat naar iemand die een website voor jou kan bouwen of ontwerpen. Alhoewel je ook allrounders hebt die zowel webdesigner als webdeveloper zijn, zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee functies. Welke dit zijn lees je hieronder.

Functieomschrijving webdesigner

Een webdesigner is verantwoordelijk voor het ontwerp van nieuw te bouwen websites en voorziet bestaande sites van een nieuw ontwikkelde huisstijl of vormgeving. Ook ontwikkelt de webdesigner vaak nieuwe huisstijlen voor bedrijven of voor generiek gebruik. De webdesigner moet wel goed bekend zijn met de techniek, interfaces en (on) mogelijkheden met betrekking tot het gebruik hiervan. Hiermee moet namelijk rekening worden gehouden in de ontwerpen die worden gemaakt. Dit moet ook nauwlettend blijven worden gevolgd omdat de wereld snel veranderd.

Het ontwerpen van een website is een grote legpuzzel. Er moet niet alleen rekening worden gehouden met de techniek maar ook met de wensen van de opdrachtgever. Maar is dat eigenlijk wel wat die nodig heeft? Wat zijn de doelstellingen van de opdrachtgever? De webdesigner zoekt de perfecte balans in gebruikersvriendelijkheid en een mooi design. Het design is ook onderhevig aan trends en wisselt dan ook regelmatig.

Nadat alle eisen en wensen van de opdrachtgever in kaart zijn gebracht begint de ontwikkeling van een eerste conceptversie. Hierbij worden een aantal verschillende lay-outs uitgewerkt. Er wordt bekeken welke kleuren, lettertypes en graphics het meest bruikbaar zijn. Is er reeds een bestaande huisstijl dan moet hier natuurlijk rekening mee worden gehouden.

Deze conceptversie wordt afgestemd met de opdrachtgever. Nadat deze akkoord heeft gegeven kan het ontwerp verder worden geperfectioneerd en worden overgedragen aan de web developer.

Functieomschrijving web developer

Nadat de webdesigner het definitieve ontwerp heeft opgeleverd dat door de opdrachtgever is goedgekeurd gaat de web developer aan de slag. Deze zal de website op basis van het ontwerp van de webdesigner en uiteraard de eisen en wensen van de opdrachtgever gaan uitwerken.

De web developer bouwt dus op basis van dit ontwerp een compleet werkende website met eventueel benodigde integraties met bijvoorbeeld een betaalmodule. Hij zorgt er ook voor dat de website responsive is. Dit betekent dat de website op de juiste verhoudingen wordt getoond ongeacht of deze op een laptop, tablet of smartphone wordt bekeken. Gezien het alsmaar groeiende aantal mobiele gebruikers is dit uiteraard een zeer belangrijk aspect.

Bij grotere webdesign en development bedrijven wordt er meestal ook onderscheid gemaakt in front-end en back-end systemen. Het front-end, ook vaak de voorkant genoemd, is dat wat de gebruiker van de website op het scherm te zien krijgt. De mensen die ontwikkelen in bijvoorbeeld HTML of WordPress noemen we front-end ontwikkelaars. De back-end, oftewel de achterkant is alles wat de gebruiker niet ziet. Dit vindt plaats onder de motorkap. Back-end ontwikkelaars zijn vooral bezig met het bouwen van API’s, integraties met databases of het opzetten van een contentmanagement systeem.

Kortom het verschil tussen de twee functies is dat de webdesigner voor het ontwerp van de website zorgt en de web developer maakt hier een werkend geheel van.

Inhoudsopgave
Categorieën