Adres:
Leonard Springerlaan 35,
9727 KB, Groningen
Telefoonnummer:
050 – 56 90 422
Hoe kan ik helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat doet een websiteontwikkelaar?

Als je op zoek gaat op het internet naar een persoon die voor jou een website kan bouwen of problemen met je huidige website kan oplossen kom je al enorm veel verschillende benamingen tegen. Websiteontwikkelaar, Websitedeveloper, Webdesigner, het zijn zo maar enkele benamingen die je tegenkomt. In feite spreken we over een webdesigner en websitedeveloper oftewel websiteontwikkelaar in het Nederlands. De webdesigner houdt zich bezig met het ontwerp van de website. Maar wat doet een websiteontwikkelaar?

Functiebeschrijving

Heel simpel gezegd bouwt een websiteontwikkelaar websites en doet hier aanpassingen op. Er zijn websiteontwikkelaars die zich uitsluitend met de technische kant van het ontwikkelproces en het onderhoud van een website bezighouden. Er zijn ook mensen die zich zowel met het ontwerpen als met het bouwen van een website bezighouden. Dit zijn echte allrounders die verstand van beide facetten hebben. Zeker in grote organisaties zien we deze functies vaak als gescheiden.

Relatief eenvoudige websites worden meestal gebouwd op een standaard CMS zoals bijvoorbeeld WordPress. Over het algemeen kun je wel stellen dat hoe meer functionaliteiten een website bevat, des te meer kennis de websiteontwikkelaar nodig heeft. Tegenwoordig zie je veel zeer dynamische en interactieve websites. Hiervoor moet je als websiteontwikkelaar veel meer technische kennis en vaardigheden bezitten.

Een websiteontwikkelaar ontwikkelt de website van begin tot eind op basis van het ontwerp van de webdesigner en uiteraard de eisen en wensen van de opdrachtgever. Hierbij analyseert de ontwikkelaar de behoeften van de gebruikers om de content, visuals, capaciteit en prestaties van de website te optimaliseren. In complexere omgevingen zullen er ook integraties met andere toepassingen worden gemaakt.

De websiteontwikkelaar maakt dus van het ontwerp een compleet werkende website waarbij je op alle knoppen en links kunt klikken. Ook zorgt die ervoor dat de website responsive is. Het zorgt ervoor dat een website op de juiste verhoudingen wordt getoond. Hierbij mag het niet uitmaken of die op een laptop, tablet of smartphone wordt bekeken. Gezien het aantal mobiele gebruikers alleen maar toeneemt is dit een zeer belangrijk aspect.

Front-end en Back-end

Bij grotere webdesign en development bedrijven wordt er meestal ook onderscheid gemaakt in front-end en back-end systemen. Het front-end, ook vaak de voorkant genoemd, is dat wat de gebruiker van de website op het scherm te zien krijgt. De mensen die ontwikkelen in bijvoorbeeld HTML of WordPress noemen we front-end ontwikkelaars. De back-end, oftewel de achterkant, is alles wat de gebruiker niet ziet. Dit vindt plaats onder de motorkap. Back-end ontwikkelaars zijn voor bezig met het bouwen van API’s, integraties met databases of het opzetten van een content managementsysteem. Ontwikkelaars die beide doen worden ook wel full-stack ontwikkelaars genoemd. Vaak stuurt de full-stack vanwege zijn kennis en het brede overzicht de andere front-end en back-end ontwikkelaars aan.

Kennis en compenties

Een goede websiteontwikkelaar gaat mee met de tijd. Houdt technologische ontwikkelingen goed bij en is innovatief. Een goed analytisch vermogen is onontbeerlijk. Verder ben je een teamplayer en je hebt een goede klantfocus en bent resultaatgericht. Je hebt bij voorkeur een technische informatica opleiding op hbo of WO-niveau aangevuld met specifiek opleidingen.

Inhoudsopgave
Categorieën