Hoe kan ik helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat doet een IT developer?

De vraag naar IT-personeel is groot. Het is een dynamische wereld. De ontwikkelingen gaan hard. De diversiteit in functies is enorm. Van netwerkspecialist of BI-specialist tot aan IT Architect. Het aantal verschillende benamingen is voor deze verschillende functies ook erg groot. Neem nu de functie IT developer als voorbeeld. Hier zijn ook weer veel verschillende benamingen voor. Maar wat doet een IT developer eigenlijk?

Verschillende benamingen

Een IT developer is iemand die zich bezighoudt met het ontwikkelen van software. Er zijn diverse functiebenamingen voor in omloop. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld web-developer, softwareontwikkelaar, software developer, programmeur en applicatieontwikkelaar. Soms wordt ook de term software engineer gebruikt. Dit is echter wel iets anders maar dat zullen we in dit artikel nader toelichten.

Wat is een IT developer precies?

Een IT developer oftewel een softwareontwikkelaar is iemand die zich bezighoudt met het ontwikkelen van software. De focus ligt hierbij vooral op het schrijven van de code. Als IT developer ben je dus verantwoordelijk voor het schrijven en onderhouden van de code van de software. Als ontwikkelaar werk je over het algemeen in een team. Het is dus van groot belang dat je een goede teamspeler bent. Ontwikkelteams werken vaak volgens een bepaalde ontwikkelmethode zoals Scrum. Scrum is een bepaald framework dat vooral in grote organisaties wordt gebruikt om producten te ontwikkelen en te onderhouden. Hierbij werk je in relatief kleine zelfsturende teams voor een bepaalde productgroep of dienst. Je levert steeds in bepaalde tijdsvakken die sprints worden genoemd, een bepaald deel van een product of een verbetering op.

Welke werkzaamheden voert een IT developer uit?

De voornaamste taken zijn het schrijven en programmeren van de code. In bepaalde situaties kan het zijn dat een IT developer ook verantwoordelijk is voor het ontwerp, het testen en implementeren van de software. Over het algemeen gebeurt dit in team verband. Het neigt in deze gevallen meer naar de functie van software engineer maar dan wel met minder verantwoordelijkheden. Veel ontwikkelaars zijn gespecialiseerd in een bepaalde programmeertaal of platform. Zo heb je bijvoorbeeld een PHP-developer en een .NET-developer.

De werkzaamheden van een IT developer bestaan dus veelal uit de volgende activiteiten

• Het ontwerpen van de benodigde software op basis van de eisen en wensen van de opdrachtgever
  • Het programmeren oftewel het schrijven van de code
  • Het testen van software en het begeleiden van de gebruikerstest
  • De technische implementatie van de software
  • Het uitvoeren van onderhoud op bestaande software, zowel technische verbeteringen als functionele aanpassingen.

Het verschil met een software engineer

De software engineer kijkt meer naar het grote geheel. Deze brengt de behoefte van de opdrachtgever in kaart en zal op basis van de eisen en wensen een ontwerp maken. Veelal zal de software engineer zich ook met ontwikkel- en testactiviteiten bezighouden. Ook het onderzoeken en doorvoeren van verbeteringen of functionele wijzigingen behoren tot het aandachtsgebied. De software engineer is verantwoordelijk voor het gehele ontwikkelproces maar ook alle randzaken rondom dit proces. Hierbij kan je denken aan het onderhouden van contacten met de opdrachtgever en het plannen van de werkzaamheden. De software engineer zal dus vaak een trekkende rol hebben in een ontwikkelteam.

Volgende Wat doet een websiteontwikkelaar?
Inhoudsopgave
Adres:
Leonard Springerlaan 35,
9727 KB, Groningen
Telefoonnummer: