Adres:
Leonard Springerlaan 35,
9727 KB, Groningen
Telefoonnummer:
050 – 56 90 422
Hoe kan ik helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe stel je een social mediastrategie op (social media plan)?

Bij marketeers is marketing via social media er belangrijk. Het social media-aanbod is dan ook erg groot. Ondertussen hebben we Twitter, Instagram en Facebook onder andere waar we uit kunnen kiezen. Het is ook voordelige manier om jouw bedrijf te promoten. Belangrijk is wel dat je hier vooraf goed over nadenkt. Je moet dus een plan gaan maken. Maar hoe stel je een social mediastrategie eigenlijk op? Hieronder volgt een stappenplan hoe je het kunt aanpakken.

Doelstellingen vastleggen

Als je met een social media plan aan de slag gaat moet je als eerste de doelstellingen formuleren die je wilt bereiken. Deze geven een richting aan de communicatie en zorgen ervoor dat je focus blijft houden. Belangrijk hierbij zijn betrokkenheid, brand awareness en conversie. Zorg er altijd voor dat je doelstellingen SMART zijn gemaakt. Je kunt het ook wel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden noemen.

Doelgroep

Door je doelgroep te bepalen en deze goed in kaart te brengen kun je de content hier goed op afstemmen. Daarnaast kun je ook veel beter bepalen welke kanalen het meest geschikt zijn. Als je de doelgroep in kaart gaat brengen categoriseer deze dan ook op bijvoorbeeld leeftijd, geografische informatie of interesses.

Keuze voor kanalen

De meest gebruikte social media zijn Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, en YouTube. We zien echter ook dat TikTok zeer sterk in opkomst is. Ieder platform heeft zo zijn eigen doelgroep. Om social media zo effectief mogelijk in te zetten is het belangrijk om weloverwogen keuzes te maken. Dus welke platforms gebruikt jouw doelgroep en waarom doen ze dit? Bedenk ook op welke wijze je jouw doelgroep gaat voorzien van informatie en of en hoe je de interactie met hen aangaat. Hieronder zie je per kanaal de belangrijkste doelgroep.

Facebook heeft een zeer brede doelgroep vanaf ongeveer twintig jaar en ouder. De nadruk ligt zeker op ouder. Want Facebook is zeker bij de ouderen, die steeds vaker op het internet zijn te vinden, erg populair.

Instagram groeit erg hard en is Facebook aan het inhalen. Het is het kanaal dat vooral door de jongeren en twintigers wordt gebruikt.

Snapchat is een zeer populair kanaal onder de jongeren van twaalf tot vierentwintig jaar.

LinkedIn heeft voornamelijk een zakelijke doelgroep. Echt leeftijdsgebonden is het niet. De doelgroep is zeer divers van de jonge professionals tot aan het senior management.

YouTube heeft een zeer brede doelgroep onder jongeren en ouderen. De jongeren hebben wel de overhand.

TikTok is echt een kanaal voor de scholieren.

Content management

Zorg voor originele en relevante teksten. Naast informatie over jouw bedrijf en bijvoorbeeld een FAQ-rubriek moet je zorgen voor regelmatig terugkerende teksten die je op vaste tijden publiceert en die gericht is op jouw doelgroep en die uitnodigt tot interactie.

Community management

Het is belangrijk dat je voor interactie gaat zorgen op je kanaal. Vraag aan volgers wat ze van jouw product vinden. Reageer hier ook altijd weer op. Ook al is het negatieve feedback. Zo laat je zien dat je actief bezig bent en dat spreekt mensen aan.

Inhoudsopgave
Categorieën