Adres:
Leonard Springerlaan 35,
9727 KB, Groningen
Telefoonnummer:
050 – 56 90 422
Hoe kan ik helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een grafisch ontwerper?

Grafische vormgeving is een zeer populair vakgebied, wat een grote aantrekkingskracht heeft. Niet zo heel raar. De wereld van vandaag de dag is veel meer visueel ingesteld dan vroeger. De lat ligt ook steeds hoger als we kijken naar campagnes die we vanuit visueel oogpunt aantrekkelijk vinden. Maar wat is en grafisch ontwerper nu precies en wat zijn de werkzaamheden die deze mensen uitvoeren? In dit artikel gaan we hier nader op in.

Wat is een grafisch ontwerper

Grafisch ontwerper

Een grafisch ontwerper, een andere benaming hiervoor is grafisch vormgever, hield zich oorspronkelijk bezig met het grafisch vormgeven van zaken zoals drukwerk, flyers en visitekaartjes. We leven tegenwoordig in een digitale wereld. Ze zijn dan ook meer en meer verantwoordelijk voor het design van verschillende digitale producten zoals websites, logo’s en complete huisstijlen.

Men spreekt ook wel eens over visual design. Dit vakgebied, waartoe grafische vormgeving behoort, is veel breder. Ook activiteiten zoals user interface design, user experience design en branding worden hiertoe gerekend. Digitale ontwerpen hebben veelal een interactief karakter. Vandaar dat er ook veel meer bij komt kijken. Denk aan gebruikersvriendelijkheid, schaalbaarheid van het ontwerp zodat het ook op je mobiele telefoon leesbaar is.

De benaming grafisch ontwerper is al zeer oud en stamt dus uit de tijd dat drukwerk de boventoon voerde. Maar wist je dat ondanks dat het drukwerk steeds verder naar de achtergrond verdwijnt, de kennis en vaardigheden ook in de digitale wereld heel goed van pas komen? De overlap tussen deze twee werelden is erg groot. Zaken als lay-out, typografie, de leesbaarheid en theorieën over het gebruik van kleur is ook in de digitale wereld uiterst relevant.

Als grafisch ontwerper moet je dan ook conceptueel kunnen denken. Voor ieder type publicatie, of dit nu analoog of digitaal is, moet je je gaan verdiepen welke mogelijkheden er zijn, maar ook tot waar je kunt gaan.

Het komt voor dat het ontwerpen en vormgeving als gescheiden functies worden gezien. In deze gevallen spreek je van een grafisch ontwerper en een grafisch vormgever. In het overgrote deel van de gevallen wordt het als één functie gezien.

Enkele voorbeelden van werkzaamheden van een grafisch ontwerper zijn:

  • Ontwerpen van reclame-uitingen in drukwerk en digitale producten
  • Grafische vormgeving van websites
  • Het vormgeven en bewaken van een huisstijl

Dagelijkse praktijk

Veel grafisch ontwerpers werken bij marketing-, reclame- en communicatiebureaus, grafische ontwerpbureaus en drukkerijen. Een kleine greep uit het brede palet van mensen waar je als grafisch ontwerper nauw mee samen werkt zijn DTP’ers, marketingafdelingen, traffic managers, artdirectors, en e-commerce managers. Uiteraard kan je ook als freelancer aan de slag bij diverse opdrachtgevers.

Salaris van een grafisch ontwerper

Het start salaris van een grafisch ontwerper / vormgever zit meestal tussen de €1.868 en €2.731 bruto per maand. Het gemiddelde salaris van een grafisch ontwerper is ongeveer €2.710.

Hoe kan je grafisch ontwerper worden?

Als je interesse hebt om grafisch ontwerper te worden, heb je de mogelijkheid om de Mbo-opleiding Grafische vormgeving – mediavormgever te gaan volgen. Deze MBO-4 opleiding is bijvoorbeeld te volgen op het Grafisch Lyceum.

Ook op hbo-niveau zijn er diverse opleidingen beschikbaar. Zo kan je aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht de opleiding Graphic Design volgen. De opleiding Communication and Multimedia Design kan je onder meer volgen aan de Hogeschool van Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Nijmegen.

Zoek je een grafisch ontwerper?

Er zijn veel grafisch ontwerpers in Nederland en België. Daarom is het belangrijk dat je een ontwerper kiest die goed bij jou past. Aller eerst kan je kijken naar de eigen website van de grafisch ontwerper, spreekt de website je aan? Past de stijl bij jou? Daarna kijk je of er klant cases op de website staan en bekijk je of die stijl ook bij jou past. Als dit allemaal goed zit kan je contact opnemen met de grafisch ontwerper om te kijken of de gevraagde prijs ook in jouw budget past.

Hulp nodig een grafisch vormgever te vinden?

Neem contact op met mij en dan kijken we samen of ik iemand ken die binnen jou profiel past. Mijn netwerk is toereikend genoeg voor de verschillende vragen in de markt.

Inhoudsopgave
Categorieën