Adres:
Leonard Springerlaan 35,
9727 KB, Groningen
Telefoonnummer:
050 – 56 90 422
Hoe kan ik helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe wordt een logo ontworpen?

Even een logo ontwerpen. Op internet vind je genoeg gratis tools om er zelf een te maken. Binnen no time geregeld. Heel handig zou je zeggen, is het ook natuurlijk, maar of het de juiste manier is om een succesvol logo te creëren is nog maar de vraag. Een logo is namelijk meer dan alleen een leuk plaatje met een stukje tekst. Hoe een succesvol logo wordt ontworpen, vertellen we je in dit artikel. 

Wat is een logo precies?

Een logo is een grafisch beeldmerk dat wordt gebruikt door organisaties en commerciële bedrijven als middel om snel te worden herkend door het grote publiek. Vaak iets dat het bedrijf wil uitstralen of waarmee ze willen worden geassocieerd. Veelal is dit in combinatie met een woordmerk. Een woordmerk is vaak een merknaam of slogan dat staat geregistreerd. Er zijn ook genoeg puur grafische logo’s of in combinatie met de bedrijfsnaam en zelfs alleen met de bedrijfsnaam.

Een logo ontwerpen

Voordat je een logo gaat (laten) ontwerpen, moet je weten waarvoor het logo moet staan. Een logo moet namelijk niet alleen mooi zijn. Het representeert jouw bedrijf of organisatie en de producten die je aanbiedt. Een professioneel logo straalt vertrouwen uit en wordt snel door mensen herkend.

Alles begint meestal met een introductie gesprek. Als je met een grafisch ontwerper in zee gaat, zal deze veel vragen aan je hebben. Voor het ontwerpen van een goed logo gelden ook een aantal principes. Niet alleen als je een grafisch ontwerper inhuurt maar ook als je het zelf gaat ontwerpen:

  • Allereerst is het belangrijk dat een logo eenvoud uitstraalt en tijdloos is. Zo kan het tientallen jaren meegaan. Uiteraard moet het ook uniek zijn.
  • Naast de eenvoud, moet een logo herkenbaar zijn en moeten mensen het goed kunnen onthouden. Enkelvoudige logo’s voldoen het meeste aan deze criteria. Een logo moet daarnaast aansluiten bij het karakter van het bedrijf en de producten of diensten die worden geleverd. Hierover zal de ontwerper je vragen gaan stellen. Denk hier dus vooraf goed over na en maak een korte beschrijving van je bedrijf en de dienstverlening en benoem hier ook specifieke eigenschappen en eventuele slogans in.
  • Door het logo te ontwerpen in vector formaat, kun je het goed schalen en is te gebruiken in verschillende toepassingen en mediums. Een professioneel ontwerper zal dit zeker doen.
  • Het logo en de stijl ervan moet passen bij de doelstelling en het type organisatie. Zo zal een speelgoedfabrikant een heel kleurrijk logo willen gebruiken, maar een administratiekantoor zal waarschijnlijk een heel andere stijl prefereren. Bedenk vooraf of je specifieke stijl of kleurstelling wilt terugzien. Schrijf deze op bij de specifieke eisen en wensen die je hebt.

Na het introductiegesprek zal er op basis van de eisen en wensen een concept worden gemaakt. Hoe meer informatie er is aangereikt, des te beter dit zal zijn. Op basis van jouw feedback zal ontwerp verder worden gefinetuned tot naar een definitieve versie.

Als eindresultaat krijg je het logo als vector bestand. Meestal krijg je ook een aantal andere formaten zoals JPEG, PNG en pdf-formaat die je direct kunt gebruiken.

Inhoudsopgave
Categorieën