Adres:
Leonard Springerlaan 35,
9727 KB, Groningen
Telefoonnummer:
050 – 56 90 422
Hoe kan ik helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe gaat ontwerpen van drukwerk?

Voor veel organisaties ligt vandaag de dag de focus op hun online identiteit. Een groot deel van hun activiteiten spelen zich dan ook online af. Meestal heeft men vooral veel aandacht voor de website en andere digitale media. Hierbij moet je natuurlijk niet je offline uitstraling naar buiten verwaarlozen. Goed drukwerk zorgt ervoor dat je een professionele uitstraling richting zowel bestaande als potentiële klanten hebt. In dit artikel leggen we je uit hoe het ontwerpen van drukwerk in zijn werk gaat.

Dit is waarom kwalitatief mooi drukwerk niet mag ontbreken

Je hebt een mooi bedrijf met een goed verhaal en mooie producten. Je moet deze wel aan de man gaan brengen. Een uitgebreid netwerk is hiervoor een vereiste. Hierbij mag kwalitatief drukwerk zeker niet ontbreken. Een eerste indruk kun je slechts één keer maken. Potentiële klanten zijn je zo weer vergeten als je bijvoorbeeld geen professioneel visitekaartje hebt afgegeven. Kwalitatief goed drukwerk zoals visitekaartjes, brochures en briefpapier zorgt voor een professionele uitstraling van jouw bedrijf.

Professioneel ontwerp

Als je het doet, doe het dan goed. Dit gezegde geldt zeker ook voor drukwerk. Drukwerk dat door een professional is ontworpen, geeft toch altijd het beste resultaat. Hiervoor kan je een grafisch ontwerper benaderen. Veel drukkerijen hebben ook grafisch ontwerpers in dienst. Dit is wel zo handig want dan ligt alles in één hand en dan heb je ook de garantie dat het ontwerp kan worden verwerkt.

Het ontwerpproces

Als je drukwerk wilt laten ontwerpen gaat het meestal niet alleen om een visitekaartje. Bij de meeste drukkerijen kun je echt van alles laten drukken. Briefpapier, stickers, tasjes, noem maar op. Over het algemeen zal er altijd eerst een introductiegesprek plaatsvinden. Hierbij zal je allerlei vragen krijgen over jouw eisen en wensen ten aanzien van het drukwerk, maar ook over jouw bedrijf.

Na het introductiegesprek zal de grafisch ontwerper een concept maken, naar aanleiding van de het introductiegesprek aangereikte informatie en eisen en wensen. Het is de bedoeling dat je het concept zeer kritisch beoordeeld. Op basis van jouw feedback zal de grafisch ontwerper het ontwerp verder gaan finetunen. Ook in dit gedeelte van het proces is jouw input dus van belang. Zo werk je samen naar een definitieve versie toe. Op het moment dat je tevreden bent, zal het gereed worden gemaakt voor productie. Als je een freelance grafisch ontwerper hebt, zal deze vaak ook het contact met de drukker voor rekening nemen.

Zelf ontwerpen

Aan het laten ontwerpen van professioneel drukwerk hangt uiteraard wel een bepaald prijskaartje. Hier is dan ook wel het resultaat altijd naar. Bij het overgrote deel van de drukkerijen kun je echter ook je eigen ontwerp aanleveren. Om dit zelf te maken, kun je programma’s als Adobe Photoshop of InDesign gebruiken. Heb je een dergelijk pakket niet voor handen, dan kan je in veel gevallen wel gebruik maken van een online ontwerpprogramma van de drukkerij. Nadat je klaar bent met je ontwerp kun je het daarna direct uploaden. Meestal is het gebruik van deze online hulpmiddelen gratis.

Inhoudsopgave
Categorieën