Leonard Springerlaan 35,
9727 KB, Groningen
050 – 56 90 422
Een goede nieuwsbrief is niet iets wat je zomaar even maakt. Het kost tijd en energie om een mooie nieuwsbrief te maken. De grotere bedrijven hebben hier speciaal mensen voor in dienst. Spelfouten is een veel voorkomend issue maar er kan nog veel meer misgaan. In dit artikel gaan we hier dan ook op in.
Als je een nieuwsbrief gaat versturen, moet je allereerst een up-to-date adressenbestand hebben, waaraan je hem gaat versturen. Het is van groot belang dat je hier genoeg aandacht aan besteedt. Ga niet aan de slag met adresbestanden die je online kunt kopen. Je hebt dan namelijk allemaal ontvangers die niet om jouw nieuwsbrief hebben gevraagd. Op het gebruik van mailinglijsten is overigens de privacywet (AVG) van toepassing. Verdiep je hier dus in en wees er alert op dat die wordt nageleefd.
In het kader van de privacy is het ook belangrijk dat ontvangers zich moet kunnen uitschrijven op het moment dat zij geen interesse meer hebben. Zorg dat dit op een gemakkelijke manier kan. Een nieuwsbrief zonder uitschrijflink is dus echt een no-done.
Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Dit geldt zeker ook voor een mailing. Je moet er dus voor zorgen dat jouw mailbericht met de nieuwsbrief een dusdanige onderwerpregel heeft, dat de ontvanger hem wel moet openen. Je moet opvallen en in feite de ontvanger verleiden om het bericht te openen. Een goede onderwerp regel beschrijft in het kort de inhoud van het bericht en triggert naar meer.
Naast de onderwerpregel, krijgt de ontvanger ook een zogenaamde ‘snippet’ te zien. Hier kan je dus wat extra informatie over de inhoud van het bericht kwijt. Vul je niets in, dan zullen er een paar willekeurige tekstregels uit het bericht verschijnen. Besteed hier een beetje tijd aan, zodat de ontvanger nog eerder geneigd zal zijn om het bericht te openen.
Het is belangrijk dat je niet zomaar een nieuwsbrief verstuurd. Zorg dat je relevante informatie verstrekt aan je doelgroep. Zet de meest belangrijke boodschap altijd bovenaan. Probeer ook extra waarde voor de lezer toe te voegen. Iets waar ze wat aan hebben. Je moet je zelf continue afvragen wat de beoogde doelgroep met de informatie kan doen en wat het hen oplevert. Gepersonaliseerde mailingen spreken veel ontvangers aan. Zorg ook dat je een toonzetting gebruikt die bij het onderwerp past.
Relevante content is enorm belangrijk. Maar het oog wil ook wat. Zorg voor een herkenbaar design en gebruik aantrekkelijk ogende visuals. Neem ook duidelijk herkenbare buttons op voor sociale media, zodat de lezer de nieuwsbrief ook kan delen.
Denk er bij het opmaken van je nieuwsbrief aan dat deze ook op een smartphone of tablet goed leesbaar is. Twee derde van alle e-mailberichten worden tegenwoordig op een mobiel device geopend namelijk. Jouw nieuwsbrief moet hiervoor geschikt zijn. Dit wil zeggen dat de verhoudingen van het bericht automatisch mee veranderen, afhankelijk op wat voor device het wordt geopend. Denk hier dus aan. Vermijd ook hele zware afbeeldingen. Gebruikers zullen namelijk afhaken als het laden te lang duurt en dat zou zonde zijn.