E-commerce heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Het is uitgegroeid tot een van de belangrijkste verkoopkanalen. Dacht je dat dat alleen bedrijven zoals Bol.com of Amazon zich met e-commerce bezighouden, dan heb je het mis. In feite kan geen enkele ondernemer meer zonder het internet.
E-commerce ondernemers
E-commerce ondernemers zijn ondernemers die hun handel drijven via het internet. Dit zijn al lang niet meer alleen de grote ondernemers van deze wereld. Het kan ook een ZZP’er zijn die zijn diensten aanbiedt, waarvoor hij wordt betaald.
E-commerce modellen
Je kunt op verschillende manieren kijken naar ondernemers. Als je kijkt naar welke partijen er zijn die handel drijven, maken we onderscheid naar een viertal soorten e-commerce:
- Als eerste hebben we ‘Business to Consumer’ (B2C). Deze marketingterm wordt gebruik voor de variant waarbij verkopende partijen en particulieren met elkaar gaan handelen, bijvoorbeeld als je als particulier een product in een webshop besteld en dat de verkoper dit product aan jou levert.
- Het komt natuurlijk ook voor dat bedrijven onderling met elkaar gaan handelen. Bedrijven kopen bepaalde producten of diensten van elkaar om daar weer andere producten mee samen te stellen of voor de doorverkoop. In dat geval hebben we het over Business to Business (B2B).
- Er zijn ondernemers die zich specifiek richten op de overheid, we spreken dan van Business to Government (B2G). Het kan ook andersom zijn, dat de overheid juist aan ondernemers producten of diensten levert. Dan spreken we dus van Government to Business (G2B).
- Als laatste hebben we dan nog de niet commerciële handel tussen particulieren onderling via een medium zoals bijvoorbeeld Markplaats. Dit wordt in de marketingwereld ook wel Consumer to Consumer (C2C) genoemd. Je bent dan welleswaar geen ondernemer, maar je bent dan wel degelijk een schakel in de e-commerce wereld.
Je kunt ook een onderverdeling maken op basis van de activiteiten van een e-commerce ondernemer:
- Zo heb je de ondernemers die fysieke producten via hun webwinkel verkopen. Hierbij kan je zelf alle zaken als voorraadbeheer en verzending allemaal zelf regelen of dit door een andere partij laten verzorgen.
- Een tweede categorie zijn de zogenaamde servicedealers. Dit is een categorie die steeds populairder wordt. Het gaat om een enorm pallet aan diensten. Je kunt het zo gek niet bedenken. Er zijn ook diverse platforms, zoals Craigslist bijvoorbeeld, waarop freelancers hun diensten aanbieden.
- Tot slot hebben we de handel in digitale producten. Denk hierbij aan e-books, of softwareproducten. Dergelijke producten kunnen na betaling worden gedownload.
Heb je ambitie om e-commerce ondernemer te worden, dan hebben we nog een aantal tips voor je:
- Vertrouwen is binnen de e-commerce wereld een belangrijk issue. De klanten moeten jou als ondernemer vertrouwen en dat jij kwalitatief goede producten of diensten levert. Daarnaast moet de afhandeling van betalingen veilig en betrouwbaar zijn.
- De e-commerce bedrijfjes schieten als paddenstoelen uit de grond. De concurrentie is dan ook moordend. Door vooraf dus een gedegen onderzoek.
- Stap niet in de valkuil om zelf allerlei technische oplossingen te maken. Er zijn zeer goede e-commerce oplossingen die je al dit werk uit handen nemen.