Adres:
Leonard Springerlaan 35,
9727 KB, Groningen
Telefoonnummer:
050 – 56 90 422
Hoe kan ik helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat doet een E-commerce bedrijf?

Voor het antwoord op de vraag wat een E-commerce bedrijf doet, is het handig om eerst de betekenis van E-commerce te kennen. E-commerce, een veel gehoorde term is een containerbegrip voor alle handel die online plaatsvindt. Het gaat hierbij dan niet alleen om de verkoop via de vele webshops die er vandaag de dag zijn. Het is veel omvattender. Denk hierbij aan onlineveilingsites, online reserveringsystemen en online bankieren.

E-commercebedrijven

Als we dan kijken naar de E-commerce bedrijven, dan hebben we het over bedrijven die zakendoen via het internet. Natuurlijk denk je meteen aan bedrijven als Amazon of Bol.com en Ali-Express die al jaren een zeer uitgebreide webwinkel hebben. Het kan echter ook gewoon een eenmanszaak zijn die via het internet betaalde diensten aanbiedt. Ook dit zijn dus gewoon e-commerce bedrijven.

Tegenwoordig is het een fluitje van een cent om een e-commercebedrijf te starten. De tijd dat je een dure ontwerper en ontwikkelaar nodig had zijn echt voorbij. Er zijn diverse standaardoplossingen zoals bijvoorbeeld Shopify waarmee je binnen nog geen uur een e-commerce site hebt opgestart. Hiervoor hoef je echt niet technisch onderlegd te zijn.

Type e-commerce bedrijven

Grofweg kun je stellen dat er drie soorten e-commerce bedrijven zijn. Ten eerste zijn dit de bedrijven die fysieke producten verkopen, bijvoorbeeld elektronica, via een online medium. Ze verkopen deze zelf of doen dit via derden.  Daarnaast heb je de bedrijven die digitale producten verkopen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan onlinetrainingen of bepaalde software die je kunt downloaden. Tot slot heb je dan nog de dienstverlenende sector. Dit is echt een enorm breed gebied, maar je kan hierbij denken aan webdesigners of online marketingbureaus.

Voordelen e-commerce bedrijf

Er zijn diverse voordelen als je je een e-commerce bedrijf hebt:

  • Als eigenaar van een e-commercebedrijf ben je niet gebonden aan een vaste locatie. Je hebt in principe alleen maar een laptop en internetverbinding nodig, om je bedrijf te kunnen runnen. 
  • Als e-commerce bedrijf heb je een afzetgebied dat in theorie onbeperkt is. Je hoeft niet zoals bij een fysiek bedrijf een extra vestiging te openen als je elders je producten wilt verkopen.
  • Doordat je online veel gegevens van je klanten verzameld, kun je deze ook weer heel gericht benaderen. Denk hierbij wel aan de privacy wet.
  • Als fysiek bedrijf heb je over het algemeen genomen, te maken met openingstijden. Een e-commerce bedrijf heeft hier geen last van. Dit is een groot voordeel voor zowel jou als de klant.
  • De bedrijfskosten van e-commerce bedrijven zijn een stuk lager dan die van fysieke bedrijven. Over het algemeen hebben zij geen grote en dure panden of geen of veel minder personeel. Deze lagere kosten zorgen er dus voor dat zij veel concurrerender kunnen zijn dan een fysiek bedrijf.
  • In een fysiek bedrijf is voorraadbeheer een lastige en tijdrovende klus. Voor e-commercebedrijven kan dit volledig worden geautomatiseerd. Door alle online hulpmiddelen en koppelingen met externe leveranciers kan je niet alleen je eigen voorraad managen, maar ook zien hoeveel voorraad je toeleverancier nog heeft.
Inhoudsopgave
Categorieën