Adres:
Leonard Springerlaan 35,
9727 KB, Groningen
Telefoonnummer:
050 – 56 90 422
Hoe kan ik helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een blog?

Blogging is al sinds de negentigerjaren een populaire manier van communiceren. Ze worden veel gelezen en de meeste blogs kennen een grote trouwe lezersgroep. Wat een blog precies is en welke soorten er zijn, leggen we je hieronder uit.

Persoonlijk dagboek

Een blog, soms ook wel een weblog genoemd, kun je zien als een online persoonlijk dagboek. Over het algemeen wordt het dagelijks onderhouden, en betreft artikelen die in een chronologische volgorde worden gepubliceerd. Er zijn verschillende vormen mogelijk. Zo heb je het blog artikel maar je kunt ook een videoblog (vlog) of een podcast maken.

De auteur van een blog noemen we een blogger. Via de blog geeft deze informatie met betrekking tot een bepaald onderwerp aan de bezoekers ervan. Het zijn juist het persoonlijke aspect en de vaak specialistische onderwerpen die het voor de lezers zo aantrekkelijk maakt. Bij veel blogs kunnen de bezoekers ook reacties achterlaten.

Voor de blogger is het een manier om zijn of haar mening te uiten of een passie met een breed publiek te delen. Sinds de opkomst van de affiliate marketing is het echter ook voor velen een bron van inkomsten geworden, door in de blogproducten of diensten van adverteerders te promoten.

Soorten blogs

Veel blogs sterven een stille dood omdat vaak na een tijdje de inspiratie is verdwenen. Hieronder een kleine onderscheid in blogs die er zijn:

 1. How to blog
  Een how to blog legt perfect uit hoe iets werkt of hoe je een bepaald probleem kunt oplossen. Erg populair bij gebruikers omdat ze hier echt iets aan hebben.
 2. Verslagen
  Met een verlag kun je de bezoekers via je blog informeren over bijvoorbeeld een bepaald event waar je bent geweest.
 3. Nieuws
  In je blog kun je inhaken op bepaalde gebeurtenissen uit het nieuws. Bij deze is de actualiteit wel van enorm groot belang. Anders haken mensen af.
 4. Favorieten lijstje
  Geef in je blog jouw favoriete producten weer en vertel de plussen en minnen van ervan.

Gebruikte software

Het gros van de bloggers maken voor het schrijven van hun blogs gebruik van de verschillende gratis webdiensten. Blogger en WordPress zijn verreweg de meest populaire hiervan. Via deze diensten kan je als gebruiker, ook al heb je geen ervaring, op een zeer eenvoudige en begrijpelijke manier je artikelen publiceren. Vaak zie je wel dat meer ervaren bloggers over stappen naar een zelfgemaakte blog. De meeste gebruiken dan de los verkrijgbare software van WordPress. Alternatieven hiervoor zijn Drupal en Pivot. Met behulp van deze software, die in de meeste gevallen ook gratis is, kan je de blog helemaal inrichten en vormgeven zoals jij wilt.

Tips voor het opzetten van een blog

 • Bepaal vooraf wat je doelstellingen zijn en wie je wilt bereiken.
 • Onderzoek wat je doelgroep wil zien en communiceer ermee.
 • Bepaal je boodschap en leg dit vast in een document. Toets regelmatig of je content eraan voldoet. Zo blijf je een consistent verhaal vertellen.
 • Zorg dat je de resultaten blijft monitoren zodat je in beeld hebt wat goed werkt en wat je misschien beter achterwege kunt laten.
Inhoudsopgave
Categorieën