Adres:
Leonard Springerlaan 35,
9727 KB, Groningen
Telefoonnummer:
050 – 56 90 422
Hoe kan ik helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een affiliatepartner?

Affiliate marketing, je zult er vast al wel eens van hebben gehoord, is een specifieke manier om online te adverteren. Het is een marketingkanaal wat de laatste jaren steeds vaker wordt gebruikt. Hierbij werk je als adverteerder samen met een affiliatepartner.  Veelal noemt men dit ook wel een affiliatenetwerk. Maar wat is nu precies een affiliatepartner en hoe gaat dit dan allemaal in zijn werk? Daar zullen we hieronder nader op ingaan.

Wat doet een affiliatepartner?

Zoals we hierboven al zeiden, wordt een affiliatepartner dus vaak ook wel een affiliatenetwerk genoemd. Deze organisatie brengt in feite de adverteerder in contact met de mensen die de betreffende website of organisatie willen gaan promoten. Deze promotors worden ook wel affiliates of publishers genoemd. Zij schrijven zich in bij het netwerk om deel te mogen nemen aan de campagne. Over het algemeen zal de adverteerder zelf de website van de publisher beoordelen.

Als de inschrijving is goedgekeurd, dan krijgt de publisher toegang tot de campagne en kan vervolgens de diverse promotiematerialen, zoals banners en tekstlinkjes gebruiken op zijn of haar website. Deze promotieactiviteiten hoeven zij natuurlijk niet voor niets te doen. De affiliate krijgt in ruil voor het promotie werk een bepaalde vergoeding.

Vergoedingen en facturatie

De vergoeding die de affiliate krijgt voor het promoten van de adverteerder, is vaak gebaseerd op een bepaald bedrag per actie of click. De publisher zet achter iedere banner of link die op zijn of haar website worden toegevoegd een zogenaamde tracking URL. De affiliatepartner kan op deze manier bijhouden hoeveel er wordt doorgeklikt maar kijk ook naar de conversie die via een banner of link plaatvind. Op basis van een bepaalde berekening zullen de kosten worden doorbelast aan de adverteerder en de inkomsten worden uitbetaald aan de affiliate. Het complete proces van het meten, factureren aan de adverteerder en de betalingen aan de publishers is in de meeste gevallen in handen van de affiliatepartner.

Een affiliatepartner is een dus een organisatie die zicht heeft toegelegd op het afstemmen van de vraag en het aanbod van online advertising. De adverteerders bieden hun advertentiecampagnes aan bij de affiliatepartner. Zij maken het hierna dus weer voor de publishers mogelijk om deze op hun website te plaatsen.

Een klein deel van de gegenereerde inkomsten zijn bestempeld als inkomsten voor de affiliatepartner. Dit is een vergoeding die zij krijgen voor het beheer van de campagne. Naast het prijsmodel per actie of click, komt het ook voor dat netwerken met een vaste vergoeding werken voor het beheer van de affiliate campagne. Publisher hoeven over het algemeen niets te betalen. Zij kunnen zich geheel gratis aanmelden. Maar dit is geen garantie dat zij ook mogen deelnemen aan de campagne.

Er zijn in ons land verschillende affiliatepartners actief. Een aantal bekende netwerken zijn Affilinet, Daisycon, M4N, Awin, TradeTracker en TradeDoubler. Er zijn echter ook veel bedrijven die een eigen affiliate programma hebben. Voorbeelden hiervan zijn Coolblue en Bol.com.

Inhoudsopgave
Categorieën